tisdag 25 mars 2014

Baka egna mellanmålsmuffins

Mitt absoluta favoritrecept för tillfället. Man kan göra så otroligt många variationer vad gäller smak, de är enkelt att ta med till jobbet, frysa in och samtidigt som de mättar kalasbra. Rekommenderas! Och här kommer receptet..

Mellanmålsmuffins

Frön i smeten gör att muffinsarna mättar bättre och blir näringsrikare, men de går att utesluta om du inte tål eller gillar dem. De olika smaksättningsförslagen ger ungefär samma kaloriinnehåll. 

Ca 16 muffins á 50 gram

Ingredienser

3 ägg
0,5 dl rapsolja
100 g havregryn
100 g vetemjöl
1 msk bakpulver
0,5-1 tsk salt (beroende på hur salt smaksättningen är)
0,5 dl solrosfrön eller andra valfria frön eller nötter

Och förslag på olika smaksättningar..

  • 100 g fetaost ca 10 % fett + 50 g oliver eller soltorkade tomater 
  • 50 g riven smakrik ost, ev parmesan + 50 g rökt skinka + 50 g färsk spenat
  • 100 g riven ost 17 % fett + 50 g ruccola
Gör såhär:
  1. Vispa upp äggen och tillsätt oljan.
  2. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt i äggsmeten.
  3. Smula/tärna smaksättningen och blanda allt.
  4. Fördela smeten i formar och grädda i 200 grader ca 16 minuter

Om du väljer vanliga bakformar kan du gärna ta dubbla papper så håller de formen bättre. Ca 50 g smet per form är en lagom portion för ett balansmellanmål. Om du behöver ett rejälare mellanmål kan du använda stora muffinsformar, men då måste de gräddas längre.

Smaklig spis!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar